Sova bör man, annars dör man

Kan det verkligen vara så att vi människor generellt sov bättre förr om åren, trots att fattigdomen var större och det allmäna välbefinnandet betydligt lägre? En del forskning pekar faktiskt just i den riktningen. Vad kan man i så fall göra åt det?

Så har vi sovit genom historien

Först och främst är det värt att lyfta fram att när man diskuterar historia och det gäller ALL slags historia, inte endast sömnens, så finns det aldrig en utan alltid flera historier. Sen tusentals år tillbaka har våra mänskliga samhällen definierats framförallt genom den utbredda olikheten som existerar mellan människor av olika bakgrund, klass eller etnicitet o.s.v. Hur man sovit har med andra ord avgjorts i hög grad av huruvida du varit en torpare i det inre Småland eller drottning på Versailles.

Sängen är en inte alltför sällan rätt bortglömd möbel, vilket vid en närmare titt är ganska underligt med tanke på att den genomsnittlige svensken spenderar cirka en tredjedel av sitt liv just där. En tredjedel av sitt liv! Överväg för ett ögonblick vad det innebär. Genomsnittsåldern på en svensk ligger omkring 80, plus/minus ett par år, vilket i sig betyder att den genomsnittlige svensken spenderar cirka 26 år i sängen! Det är ganska svindlande att tänka på.

Sättet vi sover på känns idag självklart. Det mest stereotypa scenariet är såklart det i vilket ett gift par sover i ett sovrum, i en stor dubbelsäng, varefter deras två barn har ett sovrum var. Möjligen delar barnen sovrum deras första levnadsår men efterhand går detta över i att de får var deras ställe att sova på. Faktum är dock att såhär har situationen verkligen inte sett ut alla gånger genom historien. I det gamla svenska bondesamhället var bara tanken om separata sovrum närmast per automatik utesluten och inte sällan fick man inte ens ha sängen ifred. Inte sällan sov en hel familj i ett rum och man trängdes flera personer, låg skaföttes och så vidare, i sängar som man delade. Säkert sov någon på kökssoffan.

Men hur var det med överklassen då? Jo, att de sovit i faktiska sängar har man belägg för som sträcker sig hela vägen tillbaka till faraonernas Egypten. Men ofta när vi ser gamla sängar utställda på museum reagerar flera av oss på att de ser så otroligt mycket kortare ut än de möbler vi idag sover i. Betyder det att människor var mycket kortare förr i jämförelse med idag? Det betyder det i och för sig, men det är inte därför sängarna är så korta. Nej, istället handlar det om att man genom flera perioder av historien föredragit att sova sittandes. Varför då? Att det inte kan ha varit för bekvämlighetens skull, det förstår man ju. Så varför gjorde man det då? Jo, läkare på 1600-talet trodde faktiskt att en liggande sovställning riskerade att allvarligt skada en god nattsömn för den som inte istället valde att sitta upp. Faktiskt finns det källor där det hävdas att maten inte kunde smältas ordentligt utan istället riskerade att flyta tillbaka upp genom halsen mot munnen och samlas i huvudet.

Något som kanske överraskar de flesta ännu mer än det faktum att vi en gång i tiden sovit sittandes är att förr så var en hel natts sömn långt ifrån en självklarhet. Nej, istället hörde det till vanligheterna att man gick och lade sig omkring åttatiden varefter man steg upp och spenderade två vakna timmar strax efter midnatt. Därefter gick man och lade sig igen för att stiga upp cirka fyra timmar senare. Totalt blev det alltså de där omtalade åtta timmarna som man sov, men man delade upp natten i två delar. Detta kallas bifasisk sömn. Idag är det nog få som prövat det här utan att det varit ofrivilligt varenda gång. En del skulle mena att sånt där endast hör det tidiga föräldraskapet till.

> Läs mer spännande fakta om sömn här <

Hur får man en god natts sömn

Det är inte ett enkelt svar att ge på den frågan, eftersom det helt enkelt beror helt och hållet på vem du är och vilka eventuella problem du lider av. Men såklart finns det några rätt generaliserande tips vi kan erbjuda och som en tumregel kan man dessutom hävda att det där med att kosta på sig såväl en säng som sängkläder är en god idé för dig som önskar sova gott om natten. Och vem gör inte det?

Så har vi styr på historien, hur man sovit samt under vilka förutsättningar, och vilka idéer man haft omkring vad som hjälper en god natts sömn och vad som resulterar i problem. Men vad kan man säga om dagens situation. Vilken slags säng ska man välja ifall man önskar sig en god natts sömn?

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng är ett mer och mer populärt alternativ för de svenskar som är på jakt efter ny säng. Men varför just kontinentalsäng? Det finns många positiva saker man skulle kunna säga om kontinentalsäng men framförallt är det själva uppbyggnaden av sängen som bjuder på en hel del finesser.

Eftersom din kontinentalsäng är uppbyggd av flera lager madrasser ligger du betydligt mer bekvämt än i en annan slags simplare säng och dessutom skänker kontinentalsängen med sin upphöjda ställning en betydligt mer ergonomisk ur- och istigningsfunktion. Istället för att kliva upp ur sängen står du med en kontinentalsäng helt enkelt ut från sängen varför din rygg tar betydligt mindre stryk än vad som annars vore fallet. Det finns en massa bra saker att säga om en kontinentalsäng, men det här är två av de kanske viktigaste elementen.

Dock ska det tilläggas att när det gäller kontinentalsäng så är det lika viktigt som alltid att anpassa madrasserna som kontinentalsäng består av utifrån de specifika behov som du har. Att bara köpa kontinentalsäng och sen bara tänka att allt plötsligt kommer att bli annorlunda, eftersom du köpt en kontinentalsäng, det fungerar dessvärre inte.

Och ifall du behöver mer plats än blott en kontinentalsäng skänker – vad gör du då? Du köper dubbelsäng.

Dubbelsäng

Ifall madrassen (eller madrasserna) du ligger på spelar en viktig roll för huruvida du sover gott om natten eller inte, så betyder om möjligt mängden plats du har ännu lite mer. Med en dubbelsäng säkrar du tillräckligt med plats oavsett om det endast är du som ska ligga i sängen om natten eller ifall du delar den med en partner. Att köpa en dubbelsäng kan visa sig vara en riktigt god investering särskilt i de tillfällen då du initialt saknar gott med plats då du ska sova.

En dubbelsäng är självfallet inte tillräcklig bara i sig själv. Den kräver alltjämt att exempelvis vara uppbyggd av just den slags madrasser som passar dig och dina behov allra bäst. Precis samma sak som gäller med kontinentalsäng gäller med andra ord också när det handlar om dubbelsäng.

Sömn idag och sömn igår

Människor i faraonernas Egypten eller i 1600-talets bondesamhälle hade inte möjlighet för att införskaffa varken kontinentalsäng eller dubbelsäng. Säkert är dessutom att ifall den möjligheten fanns hade den tidens människor blivit chockerade över den lyx och det överflöd som framtiden kommit att bjuda på. Med såväl kontinentalsäng som dubbelsäng har skänker du dig möjligheten att sova bättre än de flesta generationer som kommit innan din gjort. Är det inte rätt märkligt att tänka på?

Källor:
Populär historia
Sciencealert.com
BBC
Bustle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *