Välja bäddmadrass

Hur ska du tänka när du ska välja bäddmadrass? En bra bäddmadrass får varken vara för hård eller för mjuk och samtidigt vara anpassad till sängens egenskaper och vilket sovklimat du har i sovrummet. Den ska också ha de egenskaper som passar bäst till de ställningar du typiskt sover i. Med den här guiden blir det enklare för dig att hitta bästa bäddmadrassen för ryggen för avlastning.

Vad är en bäddmadrass?

Perfekta förutsättningar för din sömn får du när du har madrasser i flera lager. Så vad är en bäddmadrass? En bäddmadrass är upp till 5 centimeter tjock och läggs ovanpå den vanliga madrassen. De kan ha olika hårdhet och tillverkas av olika material och ska ge extra komfort.

Madrass för ryggont

Vilken är bästa bäddmadrassen för ryggen? Om du har ryggont kan du avgöra om din madrass lindrar eller inte genom att känna om du har mer ont i ryggen när du vaknar än när du gick och la dig.

En bra madrass för ryggont är generellt sett lite hårdare och tryckavlastande. Det handlar om balans, madrassen får inte vara för hård får då sjunker inte axlarna ner ordentligt vilket belastar dina höfter.

Hitta bästa madrassen för dig

Vilken bäddmadrass ska man välja? Här nedan får du några bra tips att ha i åtanke när du ska välja bäddmadrass och vad som kan avgöra valet av den bästa madrassen för dig.

Material


Är du varm eller kall under natten? Om du är varm är det bra med en luftig och kylande bäddmadrass, så som en kallskumsmadrass. Är du kall är det bättre med en madrass i ett tätare material.

Mjuk eller hård madrass


En bra tumregel är att ju tyngre du är, desto hårdare ska din madrass vara.

Sovklimat


Här gäller samma princip som i materialfrågan. Det vill säga att om du är kall ska du välja en tät madrass och varm en luftig madrass.

Sängens egenskaper


Använd en hårdare madrass för en mjukt fjädrande säng och omvänt.

Vanliga frågor om att välja bäddmadrass

En bäddmadrass har en livslängd på mellan 8–10 år om den tas omhand på rätt sätt. För att madrassen ska ha så lång livslängd som möjligt ska du dammsuga den regelbundet. Du bör också vända och rotera madrassen regelbundet för att den ska hålla formen bättre och slitas jämnare.

Om du ska välja en hård eller mjuk madrass beror i första hand på din vikt. Den generella tumregeln är att du ska välja en hårdare madrass ju tyngre du är. Detta för att din kropp ska avlastas så väl som möjligt. Om du väger lite väljer du omvänt, det vill säga en mjuk madrass.

Du bör tvätta ditt madrasskydd åtminstone var tredje månad. Tvätta madrasskyddet i minst 60 grader, gärna 90 grader om det går. Bakterier och kvalster trivs utmärkt i sängen. Av den anledningen är det också en bra idé att vända på madrassen regelbundet. Detta hjälper också madrassen att bibehålla sin form och gör att den slits jämnare.

Det beror på. Latexbäddmadrasser är fukttransporterande och andas vilket är bra egenskaper om du blir varm under natten. En bäddmadrass av hög kvalitet med skumkärna kan dock ha bättre svalkande effekt än en latexbäddmadrass av låg kvalitet. I slutändan är valet mellan latex och skum därför en fråga om dina egna preferenser och förutsättningar.