Att välja en bäddmadrass

—> Fina erbjudanden på bäddmadrasser hittar du här! <—

Att köpa en bäddmadrass är ofta ett fint komplement till ditt sovrum som skänker såväl bättre komfort som en mer hygienisk miljö att spendera natten i. Det finns de som uppfattar bäddmadrassen som något lite överflödigt, alltså något som inte riktigt behövs. Detta är långtifrån sant då bäddmadrassens fördelar med råge överträffar de nackdelar som målats upp. Som redan nämnts skänker en bäddmadrass en större stabilitet jämte en bättre sovkomfort vilket självklart spelar en oerhört viktig roll på längre sikt och i ett vidare perspektiv. Att hygienen förbättras har främst att göra med bäddmadrassens avtagbara överdrag vilket kan tvättas separat. Alltså avlägsnas döda hudceller och svett som annars i åratal tillåts balsamera dina sängkläder.

Våra tips på bra och prisvärda madrasser följer längre ner i artikeln.

Ifall du exempelvis slår till och köper en ramsäng är det värt att lyfta fram att den sängens madrassöverdrag inte går att ta av och därmed går det heller inte att tvätta. Det framstår som ett mer eller mindre obetydligt problem på kort sikt, men på längre sikt kan det komma att ha en betydligt mer negativ inverkan på sängklädernas fräschhet. Köper du en bäddmadrass och använder den direkt ovanpå din ramsäng har du enkelt åtgärdat ditt problem. För den som köper en bäddmadrass med latexkärna går det faktiskt att tvätta inte bara överdraget utan dessutom skummet, men det är en komplicerad process och vi rekommenderar därför att man inte gör det alltför ofta.

Vid köp av några sängmodeller är en bäddmadrass inkluderad i priset men vi rekommenderar trots allt dig som konsument att förhålla dig skeptisk. Dessvärre är det inte ovanligt att de ‘bäddmadrasser-på-köpet’ inte håller särskilt hög kvalité och därför kan det sannolikt bli aktuellt för dig att köpa en bra extern bäddmadrass oavsett.

Latex, memory foam och polyuretan

Det finns olika typer av madrasskärnor där X vanligaste är memory foam, latex och polyuretan. Det sista är det skum vi alla känner från mattor från gymnastiksalar runtom i Sverige och därmed ett ökänt “dött” skum utan egentliga fördelaktiga kvalitéer för din nattsömns räkning. Därför rekommenderar vi att du konsekvent väljer bort polyuretan och istället kikar efter en bäddmadrass där kärnan består av antingen latex eller memory foam.

En bäddmadrass med en kärna av latex – en latex bäddmadrass – är ett utmärkt val och en produkt som behandlar din kropp på bästa tänkbara sätt. Kärnan är nämligen elastisk vilket gör att en latex bäddmadrass formar sig helt efter din kropp och på dom ställen där din kropp sjunker som djupast erbjuder madrassen ett tillbakatryck – ett motstånd som verkar välgörande för din kropp. Det är bara några av fördelarna med en latex bäddmadrass.

En madrass med kärna av memory foam har liknande egenskaper som dem med latex fast är samtidigt annorlunda konstruerad. Den som lägger sig på en madrass med memory foam märker att den formas helt och hållet efter kroppen. Mer exakt innebär detta att memory foam-skummet formas efter din kroppsvärme vilket gör att du sjunker ner på dem mest kritiska tryckpunkterna på din kropp, såsom nacken, ländryggen och skuldrorna.

Vilken ska jag välja?

Som vi redan gått in på är memory foam ett fint val för dig som gärna sjunker djupt ner i en bäddmadrass och som dessutom har ett stort behov av att specifikt kroppsanpassa din sovplats. Dessutom är madrassen att rekommendera för alla de som lätt fryser om natten eftersom den bevarar kroppsvärmen men som följd därav naturligtvis inte att rekommendera för dem som istället önskar sig en svalare säng.

En latex bäddmadrass skapar förutsättningar för en sovupplevelse av motsatt art då det istället för en bevarad värme istället rör sig om en funktion där temperaturen regleras. Den som vill ha det varmt om natten får det så också med en latex bäddmadrass och samma sak gäller den som istället föredrar ett svalt sovrum. Temperaturregleringen fungerar självklart åt båda hållen.

Förutom att behöva ta ställning till huruvida du önskar dig en latex bäddmadrass eller memory foam är det även madrassens tjocklek att fundera över. Som när det gäller så mycket annat är det inte regler huggna i sten som gäller, utan snarare handlar det om riktlinjer med vars hjälp din nattsömn kan förbättras markant. Rent generellt och kanske föga förvånande kan man säga att desto tyngre kroppsvikt, desto tjockare madrass och därmed såklart desto lättare kroppsvikt, desto tunnare madrass.

Fördelarna med elasticitet

När det gäller latex bäddmadrass har dessa fördelen att göra själva madrassen oerhört lättanpassad till individer med stora kroppsliga skillnader. Vanligen behöver man köpa väldigt individanpassade produkter där ens viktklass är av största vikt att ta med i beräkningen, men just i fallet med latex bäddmadrass är en större individanpassning närmast helt överflödig.

Våra tips på bäddmadrasser

LATEX SINGLE BÄDDMADRASS
2 099 Kronor

—> Köp den här! <—

En billig latex bäddmadrass som trots det blygsamma priset utgör en kvalitetsprodukt med progressivt stöd för din kropps tryckpunkter. Bäddmadrassens tjocklek ligger på fyra centimeter vilket brukar benämnas som något slags normaltjocklek eller standardmått, eller hur man nu än väljer att uttrycka saken. Överdraget är såklart avtagbart och går därför att tvätta separat.

LATEX PRESTIGE BÄDDMADRASS
2 998 Kronor

—> Köp den här! <—

En lite mer luxuös modell av latex bäddmadrass och en tjocklek på fem centimeter. I övrigt kan det sägas att det handlar om en ganska standardiserad latex bäddmadrass, bortsett från att man i det här fallet tagit i lite extra med kvalitén.

Lycka till i ditt madrassletande

Vi på sängarguide.se hoppas att vår guide till bäddmadrasser varit till någorlunda hjälp. Kom bara ihåg att alltid vara kritisk som konsument och endast unna dig själv produkter av hög kvalité och till ett rimligt pris.

SOV GOTT

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *