Köpa dubbelsäng

Att köpa en dubbelsäng är ett av de viktigaste köpen du gör. En dubbelsäng ska hålla för många år framåt och vara anpassad efter din kropp. På den här sidan hittar du viktiga saker att tänka på när du ska köpa dubbelsäng. Tips om olika sängmått, hårdhet och andra faktorer som är bra att ha i åtanke när du bestämmer dig för vilken säng du ska köpa.

Hur bred är en dubbelsäng?

Det populäraste måttet för en dubbelsäng är 180 centimeter, vilket alltså är det samma som två 90-sängar. Det finns även extra stora dubbelsängar på 200 och 210 centimeter. Smalare varianter av dubbelsängar inkluderar 140 och 160 centimeter. Alla storlekarna finns att hitta med madrasser med olika hårdhet, för olika vikt och så vidare. Du ska välja en bredd så att båda personer som ska sova i den har lite plats över. I tabellen nedanför får du tips på vilka mått du ska välja på överkast och täcken till respektive typ av dubbelsäng.

Vanliga sängmått 140 cm 160 cm 180 cm 200 cm 210 cm
Rekommenderat täcke till dubbelsäng 140 cm 200–240 cm 200–240 cm 200–240* 210–240*
Rekommenderat överkast till dubbelsäng 210 cm 250 cm 270 cm 290 cm 300 cm

*Om ni är två personer som delar säng kan ni antingen välja att ha två separata enkeltäcken eller ett större dubbeltäcke.

Ett täcke ska vara minst 30 cm längre än dig. Det finns täcken som är längre än standardmått på 200 cm och brukar vara runt 220 cm istället för de som är lite längre.

Välja dubbelsäng

När du ska välja dubbelsäng finns det flera aspekter att ta ställning till.

  • Vilken är din typiska sovställning? Om du sover mycket på sidan behöver du en säng där dina höfter och axlar kan sjunka ned.
  • Provligg sängar. Ge dig själv gott om tid att göra detta.
  • Köp din säng hos en återförsäljare som har sängar från många olika märken och som har välutbildad personal.

Välja säng – hårdhet

När du ska välja dubbelsäng är hårdheten en av de första faktorerna att titta på. Generellt gäller att du ska välja en mjukare säng om du väger mycket och ofta sover på sidan.

Välja säng efter vikt

Om du väger mycket väljer du med fördel en mjukare madrass. Detta för att kroppen ska kunna sjunka ned något i madrassen för att avlasta nacke, rygg och höfter.

Provligg sängar

Var noggrann med att provligga i många sängar. Ta gott om tid på dig. På så vis kan du hitta en både bra och billig dubbelsäng.

Välj säng utifrån sovställning

Om du mestadels sover på rygg kan du välja en säng med hårdare madrass. Kom även ihåg att också billiga dubbelsängar kan vara bra.

Läs mer om andra sängtyper

Läs gärna mer om andra sängtyper med innan du gör ditt val av säng, exempelvis kontinentalsängar eller ställbara sängar. Det finns även andra varianter som kan passa för dig som inte vill ha en ihopsittande säng, bland annat ramsäng som är bra för den som vill ha en lite stabilare säng. För mindre barn kan vi även tipsa om roliga barnsängar.