Kallskumsmadrass

På den här sidan kan du hitta fakta om kallskumsmadrasser. Det är madrasser i ett ventilerande material vilket gör dem till bra madrasser om du blir varm på nätterna. Kallskum har vidare egenskaper som gör att madrasserna i någon mån formar sig efter din kropp. Nedan hittar du information om vad kallskumsmadrasser tillverkas av och vilka olika fördelar du kan dra nytta av om du sover på madrasser av det slaget.

Vad är kallskum?

En Kallskummadrass är gjord av en form av högelastisk polyeter, även förkortat HE. Det är en typ av skumplast som har en cellstruktur som ger jämn avlastning till kroppen. Det är dessutom allergineutralt och har lång livslängd. Du hittar kallskum i madrass i exempelvis bäddmadrasser, dynor och andra bekvämlighetsprodukter. I kallskum ingår tillsatser som gör materialet flam- och brandskyddat.

Kallskumsmadrass fördelar

  • Material med lång livslängd
  • Brand- och flamskyddat
  • God värmeisolering och anpassas efter kroppen

Vad är polyeter?

Polyeter är del av samma materialfamilj som polyuretanskum. Det är ett material som har en cellstruktur som är relativt oregelbunden och som passar särskilt väl för olika typer av bekvämlighetsprodukter så som polyetermadrasser. Produkter som tillverkas av polyeterskum får mycket bra fjädrande egenskaper.

Detta har gjort att möbel- och sängindustrin är en av de största användarna av polyeter.

Polyetermadrass fördelar

  • Bra för dig som sover på rygg, formar sig efter din kropp
  • Ger ett stadigt stöd
  • Ventilerande om du väljer en lättare variant

Vad är memoryskum?

Memoryskum är ett polymermaterial som är mycket elastiskt. I och med det har materialet en fantastisk förmåga att formas efter kroppen då det används i madrasser. Det ger madrasser som ger mycket stöd åt kroppen. Några sekunder efter att materialet tryckts ihop återgår det till normal storlek. Memoryskum är inte farligt. Precis som alla andra produkter måste madrasser i memoryskum motsvara mängder av krav. Du kan läsa mer om vilka krav som finns på sängar och madrasser hos Konsumentverket.

Memoryskummadrass fördelar

  • Håller länge
  • Återfår alltid sin ursprungliga form
  • Tryckavlastar hela kroppen

Bäddmadrass – Latex eller kallskum?

Bäddmadrasser i latex eller kallskum är ganska lika varandra men är ändå tillräckligt olika för att upplevas olika på sikt. Latex är anpassningsbart men upplevs ändå som något hårdare än kallskum. En annan skillnad är att latexmadrasser ventilerar bättre. Om du hör till dem som blir varma under nätterna är därför latex att föredra. Det finns typiskt sett ingen avgörande kvalitetsskillnad mellan madrasser i latex eller kallskum. Läs mer om vad du kan tänka på när du ska välja bäddmadrass för att hitta den optimala madrassen för dig, speciellt för dig som har problematik med ryggont.