Om det helt rätta stödet för kroppen är en stor prioritet, och du kanske gillar att läsa i sängen, så är den ställbara sängen det rätta valet för dig. Du kan både justera fotändan och huvudändan på flera olika sätt, och du kan på så vis få den riktiga positionen när du sitter och läser, eller ha upphöjda ben för att minska smärtor.

⬇️ Finn vårt förslag på de bästa ställbara sängarna 2020 nederst i inlägget ⬇️


🏆 Ställbar säng bäst i test 🏆

Vilken ställbar säng sover vi i?

Likt så många andra sover vi i den ständigt lika populära Venus, en modell som ger dig god kvalitet till ett rimligt pris. Vi sover lika gott i den idag som då vi köpte sängen för flera år sen.

Venus erbjuder en sovkomfort som står utöver det vanliga och med den ställbara funktionen finns det närmast inga gränser för att du ska kunna få precis just den nattsömn av hög kvalitet som du förtjänar. En Venus ställbar säng erbjuder så mycket mer än bara en stabil säng som du sover okej i, med den här bäst i test ställbar säng som vi själva har stående därhemma sover du som en kung, natt efter natt.

Venus ställbar säng är en del av Venussortimentet som ytterligare består av andra högkvalitativa modeller innanför kontinentalsäng och ramsäng, o.s.v.


🥇 Tre bra platser att köpa ställbar säng online

Bättre Nätter – En populär webbutik där man köper såväl ställbara sängar som kontinentalsängar och ramsängar för ett rimligt pris. Bättre Nätter fokuserar exklusivt på näthandel och alla sängar är producerade i Skandinavien.

Homeroom – En återförsäljare av det mesta inom möblemang och sängar. De har ett mindre utbud av ställbara sängar som inte sällan säljs för ett rätt blygsamt pris.

Mio – En av landets mest populära nätbaserade återförsäljare av allt som har med heminredning, kök och sovrum att göra.

🎆 Finn ställbar säng av god kvalitet

Det har blivit mer och mer populärt att skaffa sig en ställbar säng, men bara för att en säng är ställbar, så är det inte behöver inte det vara detsamma som att den är den bästa sängen för dig. Vi har tittat lite på när den ställbara sängen är det bästa valet, och kommer med några riktigt bra förslag på vilken ställbar säng som du bör köpa. Här tittar vi på både kvalitet och pris – alltså hur du får ut mest för pengarna. Du kan köpa ställbara sängar från ett pris på ca 7000 kronor och uppåt, och det som först och främst avgör priset är hur bra madrass och bäddmadrass den har, hur bra motor den har och sist med inte minst så avgörs priset naturligtvis också på storleken av sängen.

🤞 Vem får mest ut av att investera i en ställbar säng

Det är riktigt många människor som vill få ut något av att välja en ställbar säng framför den mer klassiska sängen, och den blir också mer och mer populär. Många tänker dock på äldre människor när de hör prat om ställbara sängar. Anledningen till detta är i hög grad, att ställbara sängar motverkar några av de ting som den äldre delen av befolkningen kämpar med, som exempelvis problem med ryggen och oro i benen. Det bästa medel mot rastlösa ben, är ganska simpelt att ligga med benen högt. I teorin kan det lösas med en kudde, men det kan då vara svårt att finna den rätta sovställningen, och du får därmed inte den optimala sömnen. Genom att höja fotdelen på den ställbara sängen, kan du lätt vända dig både på rygg, mage och ligga på sidan, och fortfarande ha dina ben behagligt upphöjda.

Det är dock många andra riktigt bra anledningar till att välja en ställbar säng framför den klassiska sängen. Många par har problem med att den ena snarkar, och genom att höja huvudändan en smula, så kommer man att kunna få mer ro. Detsamma gäller, när du eller din partner är förkylda. Du får en väsentligt förbättrad sömn när du är riktigt förkyld genom att höja huvudändan lite.

Älskar du att ta en bra bok med dig till sängen eller att se lite tv innan det är dags att sova. En ställbar säng ger en mycket bättre upplevelse. Du slipper att dina armar somnar för att de behöver stödja upp huvudet osv.

👌 En ställbar säng är ett stort plus för gravida kvinnor

Det är inte endast äldre människor som får något ut av att välja en ställbar säng, när det investeras i nya möbler till sovrummet. Gravida är en stor grupp, som skulle vara riktigt glada för att ha en ställbar säng. Vätska i benen och halsbränna är dessvärre något som följer vid en graviditet, men om kvinnan ligger med huvudet lite höjt, och detsamma med benen, så kan båda problemen minimeras mycket. När det sedan har kommit en liten ny till världen, så kommer det på köpet dessutom bli mycket enklare att ligga och amma eller ge flaska, medan barnet ligger bra och tryggt tillsammans med mamman.

Därför ska du välja en ställbar säng:

  • Du får en bättre sömn vid ryggsmärtor
  • Den motverkar rastlöshet i benen
  • Du sover bättre om du är förkyld
  • Motverkar snarkningar
  • Perfekt till dig som läser i sängen
  • Eller har tv i sovrummet
  • Bästa valet av säng för gravida kvinnor

🚩 Välj den rätta fastheten på din nya säng

Det är verkligen inte sak samma över vilken madrass du väljer, när du köper din nya säng. Den nog största anledningen till att välja den ena madrassen framför den andra, är din vikt. Här kan du eventuellt tänka på det i förhållande till din höjd. Hur du sover, har också en påverkan. Om du sover på ryggen ska din madrass vara hårdare än om du ligger på sidan. När du ligger på sidan är det nämligen viktigt att din ryggrad är rak, så att du inte får ont. Som utgångspunkt kan du utgå ifrån följande:

  • Du bör välja pocketfjädrar och medium fasthet, om du väger under 80 kg
  • Du bör välja pocketfjädrar och en fast fasthet, om du väger mellan 80 kg och 95 kg
  • Du bör välja multipocketfjädrar och en fast fasthet, om du väger över 95 kg

Både multipocketfjädrar och pocketfjädrar är av hög kvalitet. De är sammansvetsade på ett sådant vis så att de ger ett mycket bättre stöd än de klassiska bonell-fjädrarna, som är fristående. Multipocketfjädrar har som namnet antyder, riktigt många  fjädrar, och de kan på så vis ge en större fasthet. Och detta är anledningen till att det är det bästa valet, för personer med lite högre vikt, även fast multipocketfjädrar är lite dyrare.

💡 Motorn är viktig i en ställbar säng

Motorn är kärnan i en ställbar säng, och det är därför viktigt att du finner en säng med en bra och inte minst stabil motor. De sängar som vi här på sidan föreslår, är med antingen den tyska Okin motorn eller den danska Linak motorn. De är båda bra ljudlösa motorer och så har de visat sig att vara särskilt hållbara. Detta är viktigt, då de helst ska kunna hålla lika länge som resten av sängen.

👍 De bästa valen: 8 ställbara sängar där du får mycket för pengarna

De 8 sängarna som vi här väljer att framhäva har ett par ting gemensamt. De är alla sängar av bra dansk kvalitet, och så har de alla ett knivskarpt pris. Du är här garanterad den absolut bästa komforten och en motor som inte går sönder på direkten. Vi börjar med den billigaste.

Medium Julia

Billig modell som är del av Cozy Collection

Medium Julia har flera fördelar på sin sida, bland annat att modellen går att få för ett minst sagt förmånligt pris, men därtill erbjuder modellen en motor som är såväl tyst som stark varför du som tidigare kanske äg en äldre modell av ställbar säng med en brölig eller gnisslande motor kommer att uppskatta Medium Julia ställbar säng.

Se nuvarande pris – Klicka här.

Bäddmadrassen i Medium Julia är tillverkad av kallskum och microfiber som är klätt i samma slitstarka möbeltyg som resten av sängen. Dessutom består Medium Julia av en 15 centimeter hög resår vilket ger en ordentlig komfort och stabilitet som annars inte vore fallet. Som rent faktiskt inte är fallet med äldre modeller av ställbara sängar, oavsett återförsäljare.


Jupiter No. 1

Väldigt mycket säng för ett överraskande lågt pris

Detta är en ny ställbar säng, som helt säkert kommer bli populär. Du får nämligen en överraskande bra säng för pengarna. Det har lagts ner noggrant arbete på detaljerna samtidigt som att den är väldigt billig.

Se det nuvarande priset – Klicka här.

Du får alltså överdrivet mycket för dina pengar. Den ställbara sängen kommer med pocketfjädrar, som ger en riktigt bra sovupplevelse. Sängen är byggd för den nordiska marknaden, alltså Danmark, Norge och Sverige, och du får därför också den sovuplevelse och komfort som vi anser nödvändig här i Norden. Pocketfjäder madrassen är indelad i 5 zoner, som gör att du får det rätta stödet alla ställen på kroppen. Det vill säga, mer fasthet där det är behov för det, så att du undviker skador på exempelvis rygg och skuldra. Du kan köpa denna säng med antingen en medium fasthet eller en fast fasthet, allt efter vad du har behov för. Den Ställbara sängen kommer med antingen en bra bäddmadrass i late eller memory foam.


Fast Julia

En ställbar säng med en tyst och stark motor

Fast Julia drivs av en tyst och samtidigt stark motor vilket verkligen är att sätta pris på för alla de som tidigare haft en modell av ställbar säng där motorn skramlat och skrapat och hållit på. Inte för att det nödvändigtvis påverkar den rent fysiska komforten märkbart är det trots detta så att en tyst och duglig motor gör skillnad.

Se det nuvarande priset – Klicka här.

Fast Julia ställbar säng har en 15 centimeter hög pocketresår med individuella fjädrar, vilket innebär att sängen erbjuder en betydande tryckavlastning och komfort.


Venus No. 1 (Bäst i test)

En av de mest populära modellerna på marknaden!

Detta är verkligen en behaglig säng! Det är svårt att föreställa sig en bättre komfort än vad du här får. Något av det som gör denna säng till något särskilt är, att man här har valt ett speciellt koncept, där man har hela 3 skikt av fjädrar, vilket alltså är mer än den normala ställbara sängen.

Du kan normalt köpa Venus No. 1 till ca. 29 995 för en dubbelsäng (180x200cm), vilket är ett fynd! Se det nuvarande priset – Klicka här.

Det vill säga, att man har valt att lägga fjädrar in i själva ställbara bottnen, ovan på denna har du då även en vändbar resårmadrass. Själva resårmadrassen är också i bättre klass än standarden. Den är nämligen med ett unikt fjädersystem, som gör att alla ställen på kroppen får det perfekta stödet, utan att resten av sängen känns fast! Med denna säng är du garanterad en otroligt god sömn!


Atlas Antracit

5 komfortzoner som tar hänsyn till din kropp

En ställbar säng som är utvecklad för att ta största möjliga hänsyn till din kropp och vilka preferenser den än må ha. Väldigt många svenskar lider av kroppsliga åkommor av olika slag och får ofta inte dessa problem omhändertagna på rätt sätt. Vanligtvis är det något man går runt med i lång tid.

Se det nuvarande priset – Klicka här.

Varför just 5 komfortzoner i den här ställbara sängen kan man undra. Är 5 något slags magiskt tal som gör allt bättre per automatik? Nej, såklart inte. Men däremot kan man med rätt hävda att desto fler komfortzoner – desto bättre sömn och desto högre nivå av komfort även generellt. Atlas Antracit ställbar säng levererar på det området.


Senses Lux

En stabil och pålitlig modell av ställbar säng

Venus No. 1 har under 2014 och 2015 varit den ställbara säng som vi har gett våra varmaste rekommendationer till. Venus No. 1 är fortfarande lika så bra och billig som tidigare, men med Senses Lux ställbara säng, har det kommit en väldigt stark utmanare.

Se det nuvarande priset – Klicka här.

I Senses kollektionen finner man Lux modellen, som namnet antyder, seriens absoluta lyxmodell. Senses Lux ställbara säng kommer med 42 lameller, hög träram av svensk tall, den bästa ställbara motorn från danska Linak samt danskproducerade fjädrar omgivna av tempreaturreglerande cootex stoppning – samt naturligtvis en tillhörande bäddmadrass som har en hela 6 cm latex eller celcius kärna.

Kort och gott en lite lyxigare modell, som fungerar riktigt bra innanför sina ramar. En bra och stabil och kanske framförallt pålitlig ställbar säng.


Sirius Black

En uppstickare som kan bli mycket populär framöver

Sirius Black kan enkelt bli en stor utmanare till Venus No. 1 genom att bli den mest populära ställbara sängen framöver. Den ligger inom samma prisnivå som Venus No. 1, och den har många av de samma kvaliteter.

Se det nuvarande priset – klicka här.

Den har hela 370 fjädrar per m2, vilket är ovanligt många fjädrar. Detta gör naturligtvis något med det stöd du får när du ligger i den ställbara sängen. En stor anledning till att välja Sirius Black ställbar säng framför några av de andra möjligheterna här på sidan, är om du snabbt får det varmt när du sover. Sirius Black har nämligen vändbara madrasser som är stoppade med Cooltex omkring fjädrarna. Detta betyder att de ställbara sängarna är mer kylande och fuktabsorberande, samt mer ventilerande än de flesta andra sängar. Sirius Black är utrustad med samma starka motor som Venus No. 1, och är alltså ett lika så bra val.


Anatomic Natural

Den lite dyrare bjässen till ställbar säng

Beskrivs kortast och bäst som en säng av i särklass lyxigare modell som också kostar en slant för den som är villig att investera. Priset kanske verkar avskräckande på en del, men faktum är att det finns goda grunder till att Anatomic Natural kostar vad den kostar. “Smakar det, så kostar det,” precis som det gamla ordspråket säger.

Se det nuvarande priset – Klicka här.

Oavsett vilket är du som köper en Anatomic Natural ställbar säng garanterad en sömn utöver det vanliga, som ingen kan rå på och få andra sängmodeller kan bidra med.

Anatomic Natural är utvecklad i nära samarbete med såväl fysioterapeuter som ortopediska experter, varför modellen också med rätta kan sägas ha blivit utvecklad av de bästa inom deras områden. För den miljömedvetna eller allergiska är det också värt att lyfta fram att bäddmadrassen består av naturlatex samt har ett överdrag utvunnet av träfiber.

💸 Billigare sängmodeller

För dig som kanske inte har pengar till en ställbar säng eller en säng av allra högsta kvalitet finns det självfallet andra alternativ som kostar dig betydligt mindre. Tack vare att internethandeln brutit igenom som aldrig förr finns idag ett större utbud än någonsin tidigare av billigare sängar och därmed kan det vara svårt att veta just vilken modell man bör välja eller kanske snarare vilken leverantör som är mest att lita på.

På Homerooms hemsida hittar du fina erbjudanden på lite billigare sängar som trots allt håller en god kvalitet. Titta närmare på deras erbjudanden här: Homeroom.

👍 Därför är det värt att investera lite extra när du ska köpa en ny säng

Vi använder ca. 1/3 av våra liv i sängen. Det är därför ingen tvekan om att det är den klart viktigaste möbeln i hemmet. Vid köp av bra sängar, så är det också en investering som håller i riktigt många år. Som standard håller en bra säng i ca. 10 år, emn några av de ovanstående kan kanske till och med hålla ett par extra år. Det vill säga, att för exempelvis den dyraste av sängarna ovanför, så är det inte mer än några tusen kronor per år för en stor och skön dubbelsäng. Vi vil gärna säkerhetställa så att du har en bra säng att sova i, läsa och se på tv, och kanske det viktigaste, ett ställe där du kan minimera risken för att förstöra din rygg, skuldra, höfter m.m. Vår sömn är extremt viktig för hur vi ska klara oss resten av våra liv. En god natts sömn påverkar exempelvis vårat minne och vårat humör. Vi hoppas att ovanstående text har varit med till att hjälpa dig med att välja det bättre valet av ställbar säng, så att du kan få sova riktigt gott framöver!