Sovrum förvaring

Hur ska du inreda ditt sovrum? På den här sidan hittar du tips om alla typer av inredning och bra förvaring för sovrum. På förvaringssidan får du tips om allt från sängkistor till sovrumsförvaring som lådor att ha under sängen. På inredningssidan kan du läsa om bland annat sängbord, mattor, belysning, kuddar, tavlor och växter. Kort och gott en komplett inredningsguide för sovrummet.

Förvaring i sovrum

Vad vill du förvara i ditt sovrum? Många tycker om att ha plats för kläder, sängkläder och annat. Här får du tips på förvaring i sovrummet som både är praktiska och snygga inredningsdetaljer.

Aluminiumlåda med lock

En förvaringslåda av aluminium är ett utmärkt inslag i ett sovrum som är modernt och rofyllt. Aluminium är ett praktiskt material som väger lite och som ofta har en snygg polerad finish. Många av de förvaringslådor i aluminium som du kan köpa har dessutom lås. Så de fungerar särskilt bra om du vill förvara något på ett säkert sätt. Aluminiumlådor finns i många olika storlekar och stilar. Hos Zarges hittar du aluminiumlåda med lock, både praktiskt och du kan gömma undan innehåll i lådan utan att det syns.

Sängkista

Sängkistan är en av de mest klassiska inredningsdetaljerna för sovrum. De finns att hitta i många olika stilar och utföranden. Från exemplar med den klassiska ”kist-looken” till sådana som har ovansidor med sittdynor. De sistnämnda varianterna är kanske extra praktiska i och med att de både fungerar som förvaring och sittplats. Som förvaring har de ofta mycket gott om utrymme.

Lådor under sängen

Utrymmet under sängen är ofta outnyttjat, trots att det kan vara god marginal mellan golvet och sängens botten. Det gör den ytan till en perfekt förvaringsplats för allt från sängkläder till kuddar och dylikt. I handeln kan du numera hitta gott om förvaringslådor som inte är högre än att du enkelt får in dem under sängen. Du hittar det bland annat hos Clas Ohlson. Mycket praktiskt för det kompakta hemmet.

Bild fran Amazon.com

Sängbord som dras över sängen

Ett sängbord som går att dra över sängen är inredning som är praktisk för sovrummet på många sätt. De finns i många olika utföranden. Sådana som går att använda som nattygsbord, likväl som för datorn, frukost på sängen och mycket annat. Om du bor kompakt kan du varje morgon dra sängbordet över sängen för att få yta över till annat.

Förvaring runt säng

Till förvaring runt säng hör bland annat nattygsbord och olika garderobslösningar. Med andra ord har du många valmöjligheter om du letar efter olika typer av förvaring runt säng. Garderobslösningarna kan ha olika kombinationer av skåp och byrålådor i olika storlekar. Vilken typ av förvaringslösning du väljer beror förstås på hur dina behov för förvaring ser ut och beroende på om du vill ha nattygsbord för nattlampor och så vidare.

Övrig sovrumsinredning

Tipsa om andra saker som kan vara mysig inredningsdetalj i sovrummet.

Mattor till sovrum

En fin sovrumsmatta fyller flera olika funktioner, både praktiska och estetiska. På det estetiska planet ska du gärna välja bland sovrumsmattor i lugna, rogivande färger. Sovrumsmattans praktiska funktioner är bland annat att de är ljuddämpande och att det är betydligt skönare att sätta fötterna i en matta än på ett kallt golv när du går upp på morgonen.

Mysig belysning sovrum

Belysningen hör förstås till de viktigaste detaljerna att få till ett så mysigt sovrum som möjligt. Kanske vill du ha klassiska lampor som kan bryta av ett modernt hem, eller om du gillar att inreda med en gammeldags stil. Tänk både praktiskt och estetiskt, särskilt om du tycker om att då och då läsa i sängen. Då behöver du ha belysning som inte bara är mysig utan också ger ett sken som gör det behagligt att läsa.

Kuddar

Kuddar är kanske den av sovrummets inredningsdetaljer som allra mest både har en estetisk och praktisk funktion. Få inredningsdetaljer ger en så mysig känsla som kuddar, samtidigt som de också ska vara sköna att lägga huvudet på. Du kan välja färger som stämmer överens med resten av inredningen, eller tänka i kontraster.

Växter

Om du tycker om krukväxter är de ett måste i sovrummet. Under förutsättning att du väljer rätt krukväxter kan de dessutom hjälpa dig till bättre sömn. Aloe Vera är ett exempel på en sådan växt, de är inte bara fina att titta på utan har dessutom en luftrenande effekt. Lavendel är ett annat, många upplever att växtens doft gör det lättare att sova. Läs mer hos Blomsterlandet om luftrenande växter i sovrummet.

Tavlor

Om du vill ha tavlor på väggen i sovrummet ska du helst välja sådana med lugna och rofyllda motiv. Färgskalan spelar också roll. Dämpade kulörer är bäst, till exempel blåa, grå och gröna nyanser. Undvik klara färger och nyanser av till exempel rött, orange och gult då dessa kan ha milt uppstressande effekter. Utöver detta kan du blanda kreativt för att skapa det estetiska intryck du vill ha varje gång du går och lägger dig.

Detaljer

Ett sovrum ska helst gå i matta och dova färgkulörer. Detta gäller dock främst för rummets större inredningsdetaljer så som överkast, gardiner, mattor, tapeter och så vidare. När det gäller övriga inredningsdetaljer kan du tänka lite mer fritt och blanda. Du kan välja filtar, prydnadssaker, dukar och annat i färger som bryter av och skapar kontrast, helt enkelt ge rummet personlighet.

En annan detalj som kan vara avgörande för att få till ett mysigt sovrum är ett fluffigt täcke. Om du tänker köpa nytt och behöver tips om att välja täcke kan du läsa om vad du ska tänka på hos oss, där vi tipsar om vilket mått du ska ha på täcket beroende på storlek på säng och vilken typ av täcke som passar vem.