Guide till köp av nytt täcke

Det är lätt att underskatta täckets betydelse för en god natts sömn men sanningen är att det spelar en mycket stor roll. En betydligt större roll än vad många kanske tror. Därför går vi i det här inlägget igenom några saker som kan vara bra att tänka på när man köper ett nytt täcke. Avslutningsvis ger vi även några tips på bra täcken.

—> Hitta ditt nya täcke här! <—

—> Hitta erbjudanden på täcken längst ner i artikeln! <—

Dags att köpa nytt täcke

Ofta behåller vi våra gamla täcken och kuddar samt andra sängkläder tills dom nästan faller i bitar. Alltså är det inte så konstigt att många känner sig förvirrade när dom väl ger sig ut på jakt efter till exempel ett nytt täcke. Det är ju trots allt inget man köper varje dag och därför är det lätt hänt att man känner sig en smula vilsen. Vår guide är tänkt som en hjälp till dig som vill göra ett bra och genomtänkt köp, snarare än ett spontant och slarvigt sådant.

Välj ett bra täcke

Det är många som insett att vad för slags säng man sover i samt vilken madrass man använder spelar en stor roll för vårt allmänna välbefinnande. Tyvärr begår alltför många misstaget att glömma bort täckets betydelse vilket är synd med tanke på att alla sängkläder samspelar i att skänka oss god sömn. Det handlar alltså inte bara om att ha en bra säng och madrass.

Okej, då känner man vikten av att sova under skyddet av ett bra täcke. Men vad är egentligen ett bra täcke för något? Du vill såklart välja rätt men vet inte vad du ska välja.

Olika slags täcken

Det finns ingen bestämd vokabulär för att skilja olika slags täcken åt utan istället brukar varje butik ha sina egna kategoriseringar och indelningar. Täckets vikt och dess stoppning läggs det alltid stor vikt vid men i övrigt finns få fasta riktlinjer.

Hos battrenatter.se sker indelningen på följande enkla och pedagogiska vis: sval, mellan och varm.

Sval – ett sommartäcke

Namnet på det här täcket säger egentligen allt. Det handlar rätt och slätt om ett täcke vars tjocklek och stoppning anpassats för varma nätter där sängklädseln inte är avsedd att ha en uppvärmande utan snarare nedkylande funktion för kroppen. Det finns såklart dom som gärna använder det här täcket även vintertid men det är framför allt anpassat för sommarmånaderna.

Mellan – ett täcke för året runt

Ett täcke som passar den svenska förkärleken för lagom alldeles förträffligt. Det här täcket är nämligen varken för varmt om sommaren eller för kallt om vintern. Det är precis sådär härligt lagom att det passar som helårstäcke. Man kan också hävda att det är det mest ekonomiska alternativet av dom tre eftersom det passar inte bara under vissa specifika väderförutsättningar, utan snarare är ett täcke som går bra att använda året runt. Det behöver med andra ord inte bytas ut hit eller dit beroende på om man planerar att ta en dag på stranden eller åka skridskor på sjön.

Varm – ett varmt täcke för vintern

Precis som Sval är Varm särskilt anpassat för en specifik tid på året då kvicksilvret i termometern faller ner mot nollgradigt. Självklart passar det även som året runt-täcke för alla dom som upplever sig själva som kroniskt frusna. Större tjocklek och mer rustik stoppning skänker värme till den här typen av täcken.

Stoppningen i täcket

Återigen är prioriteringsfrågan relevant eftersom vad som är ekonomiskt mest gynnsamt långtifrån alltid är det bästa som erbjuds därute. Är det god kvalitet och lång hållbarhet du vill åt får du räkna med en högre kostnad och vice versa ifall det är ett billigt pris du värderar högt så blir det andra lidande.

Det finns fyra olika slags stoppning som dominerar den svenska marknaden för täcken och dom är, som följer: mikrofiber, gåsdun, myskandsdun och anddun.

Stoppning av mikrofiber

En stoppning som påminner om naturligt material men vari kvalitetsskillnaden alla likheter till trots är betydande. Här rör det sig om något massproducerat vilket ger en billig produkt med några brister varför den kvalitetsmedvetne gör bäst i att hålla sig till naturmaterial av olika slags art.

Stoppning med gåsdun

En varm och rejäl stoppning som är något av det största man i stoppningsväg kan få tag i, större än såväl myskand- som anddun. Alltså är det något som passar bra till täcken i kalla utrymmen, vilket i och för sig också har en del att göra med vad för slags gäss man tagit fjädrarna ifrån. Gäss som levt i ett kallare klimat har föga överraskande en mer robust fjäderdräkt än deras kusiner från varmare breddgrader.

Stoppning med myskandsdun

Någonstans mitt emellan and- och gåsdun finner vi myskandsdun som kvalitetsmässigt tillhör toppen inom stoppning för täcken. Där det med gåsdun kan vara stora kvalitetsskillnader baserat på vad för slags gäss som används i produktionen är myskandsdunet ett helt klart säkrare kort.

Stoppning med anddun

Det minst högkvalitativa av dom naturliga materialen vilket ibland också används som stoppning tillsammans med mikrofiber. Därmed är det inte helt ovanligt att man av kvalitetsmässiga skäl låter bli att använda anddun just i täcken utan istället använder materialet till lämpligare ändamål som exempelvis stoppning i kuddar.

Ett allergivänligt täcke

För en så sund sovrumsmiljö som möjligt är det alltid en bra idé att välja ett allergivänligt täcke. Trots att flertalet täcken idag är anpassade för allergiker är det alltid värt besväret att överväga det vid köp eftersom inte alla täcken är allergivänliga. Ett bra hjälpmedel är att hålla utkik efter dom allergicertifikater som finns tillgängliga och som vi presenterar här.

Certifikater

Ifall du väljer att köpa ditt täcke hos battrenatter.se är det tre olika slags certifikat du stöter på: Oeko-tex, Downafresh samt Nomite. Dom tre certifikaten spänner över varsin specifik funktion men självklart är det så att desto fler olika slags märkningar du finner på ditt täcke, desto högre kvalitet överlag. Hos battrenatter.se siktar man alltid på att förse dig som konsument med ett täcke som inte bara är bekvämt utan även miljövänligt och allergivänligt.

Oeko-Tex – det kemikaliefria täcket

Ett oeko-tex certifikat talar om för dig som konsument att täckets yttre, d.v.s. textilierna, framställts under miljövänliga produktionsvillkor helt fria från restkemikalier. En sådan märkning kan för många upplevas som lite extra viktig med tanke på att täckets yttre ju faktiskt är något du har intim kroppslig kontakt med.

Downafresh – stoppning av hög kvalitet

Downafresh är din garanti för att täckets stoppning är av absolut högsta kvalitet och fri från såväl mikroorganismer som virus. Alltså är ett täcke märkt med Downafresh ett utomordentligt val för allergikern.

Nomite – ett täcke för kvalsterallergikern

Kvalsterallergi är något som plågar många svenskar varför ett täcke märkt med Nomite är ett helt självklart val för just den kundgruppen. Samtidigt är det värt att påtala att märkningen också är ett sunt val även för dom som inte lider av kvalsterallergi. En märkning med Nomite garanterar med andra ord ett täcke helt fritt från kvalster.

Så tvättar du ditt täcke på bästa sätt

När du väl köpt ett täcke som är både miljövänligt, allergivänligt samt av hög kvalitet är det fortsatt viktigt att tvätta ditt täcke relativt ofta och kanske av ännu större vikt, tvätta det på rätt sätt. Hur du bör gå till väga när du bär ner ditt täcke till tvättstugan är information som du hittar på själva täcket men detta till trots finns det några allmänna riktlinjer som är bra att komma ihåg.

Först och främst är det alltid viktigt att du efter att täcket varit i tvättmaskinen ser till att låta det bli helt torrt innan du använder det. Bland dom som arbetar på battrenatter.se rekommenderas det att du alltid följer tvättanvisningarna på ditt täcke eftersom det annars kan bli problem för dig. Ibland klagar folk på en ojämn fördelning av stoppningen i sina täcken, något som dessvärre ofta är en följd av att man inte tvättat sitt täcke på rätt sätt. För ditt eget välmåendes skull råder vi dig att följa tvättanvisningarna.

Bör du köpa ett enkeltäcke eller ett dubbeltäcke?

Det är en fråga många ställer sig och som det inte riktigt finns ett bra svar på. Som som många andra gånger är det en fråga om vad som passar bäst just för dig och vad det är, är ju trots allt något bara du och ingen annan vet. Sover ni två i sängen brukar det te sig som ett naturligt val att köpa ett dubbeltäcke. Samtidigt finns det många som upplever ett dubbeltäcke som alldeles för varmt, varför dom istället föredrar att köpa två enkeltäcken. Ifall ett så ekonomiskt köp som möjligt är av högsta prioritet är det dock alltid billigare att köpa ett dubbeltäcke istället för två enkeltäcken.

Hur stor din säng är spelar såklart stor roll för vilket täcke som passar bäst just för dig. Ett enkeltäcke mäter som regel 140×200-220 cm medan ett dubbeltäcke har måtten 200-240×200-220 cm. Självfallet är det inget som talar emot att du som sover ensam om natten köper ett dubbeltäcke men som redan tidigare nämnts kan det bli problem ifall sängen är för liten. En bra tumregel är att ett enkeltäcke passar bäst till en enkelsäng, medan ett dubbeltäcke passar bäst till en dubbelsäng. Svårare än så är det egentligen inte.

Täckets längd

Längden på täcket som du köper kan variera mycket men rent generellt kan man säga att enkeltäcken brukar uppmäta en längd på 200-220 cm medan ett dubbeltäcke mycket väl kan spänna över 240 cm. Det säger sig självt att ifall du är ganska kort så utgör ett täcke med en längd på 200-220 cm ett bra och säkert val medan personer med en längd på upp emot 190-200 cm gör klokt i att finna sig ett täcke som inte riskerar att vara för kort och lämna deras tår ute i kylan om vintern. Men som så många gånger förut handlar det väldigt mycket om smak och personliga preferenser. Det som passar för en person kan vara helt fel för en annan och så vidare. På battrenatter.se rekommenderas att ha ett täcke som är 30 cm längre än dig och 30 cm bredare än ditt bröstmått.

Ibland händer det att du hittar ett täcke som du tycker verkar bra men som du samtidigt oroar dig ska vara för stort eller för litet, eller på något annat vis fel för dig. Det är inget du behöver oroa dig för eftersom dom flesta modeller finns i flera olika storlekar så ifall du funnit något du tycker verkar bra men samtidigt upplever några tvivel, leta vidare så hittar du säkert samma modell med rätt mått för dig.

Ett hållbart täcke

Innan du köper ditt täcke är det viktigt att tänka på dess hållbarhet vilket säger mycket om kvalitén också i övrigt. Täckets isolering spelar här en avgörande roll och man kan säga att ju högre grad av isolering ditt täcke har, desto högre hållbarhetsgrad. Detta kallas ofta för bärighet.

Några populära täcken

För att göra ditt inköp av nytt täcke så enkelt som möjligt har vi samlat fem mycket populära modeller från battrenatter.se. Utgångspunkten har i det här fallet varit standarddimensionerna för ett enkeltäcke: 140×200 cm.

Svinedrengen – sval, mellan och varm
Svinedrengen är ett täcke av hög kvalitet som dessutom är det mest populära bland det som erbjuds. Täcket är stoppad med myskandsdun vilket ger ett mycket mjukt och skönt täcke.

Bärighet: 11
Pris: från 2 099 kronor
—> Köp täcket här! <—

Snedronningen – sval och mellan
Ett annat populärt täcke är Snedronningen, en modell som väger blott 240 gram vilket är cirka 200 gram mindre än Svinedrengen. Därför finns Snedronningen bara i sval och mellan och är således ett alldeles utmärkt val till sommartäcke.

Bärighet: 13
Pris: från 3 459 kronor
—> Köp täcket här! <—

BALANCE by BN – sval, mellan och varm
Ett täcke som tillhör den nyaste kollektionen hos battrenatter.se och är ett utmärkt val, såväl lätt som varmt samt med gåsdun som gör täcket väl anpassat att användas året runt.

Bärighet: 11
Pris: 2 249 kronor
—> Köp täcket här! <—

MIND by BN – sval, mellan och varm
Ett täcke som är särskilt anpassat för varma temperaturer, sommarmånader och varma sovrum. Alltså är det här ett väldigt bra val för dig som antingen vill ha ett årstidsbetonat täcke av hög kvalitet eller bara är tillräckligt varmblodig för att föredra ett svalare täcke, året runt.

Bärighet: 10
Pris: 2 399 kronor
—> Köp täcket här! <—

Temprakon® Advance – sval, mellan och varm
Det här täcket har en finess som många inte hört om tidigare men som är väl värd att betala för. Täcket är nämligen dubbelt Space-certifierat vilket innebär att det har en inbyggd aktiv sida som vänds mot kroppen när du sover varpå du förses med konstant temperaturreglering. Alltså minimeras risken att du ska vakna upp mitt i natten, på tok för varm och alldeles svettig, eller huttrandes och alldeles nerkyld.

Bärighet: 10
Pris: från 2 799 kronor
—> Köp täcket här! <—

Köp ditt nya täcke via internet

När du nu läst klart vår guide till hur du bäst går tillväga när du köper ett nytt täcke finns det kanske en liten oro förknippad med att beställa sängkläder via internet. Somliga är vana att beställa allt möjligt via internet och dessutom göra det mest hela tiden, men det finns andra som inte tycker att det är ett lika självklart val. Borde man inte prova täcket först, stå med det i händerna och känna efter om det passar eller inte? Det finns såklart fördelar med det men faktum är att battrenatter.se tagit sådana frågeställningar med i beräkningen när dom valt att göra sin frakt gratis. Du betalar alltså för täcket och behöver inte få några obehagliga överraskningar när fraktfirman plötsligt vill ha sin andel. Dessutom har battrenatter.se alltid 30 dagars returrätt för att du som konsument ska kunna byta ut eller lämna tillbaka dina varor ifall dom inte lever upp till dina förväntningar.

Är det här första gången du funderar på att köpa sängkläder via internet? Varför inte bara skrida till verket. Glöm inte att priserna på internet i stort sett alltid är fördelaktigare än vad som erbjuds i fysiska butiker.

Lycka till med att finna just DITT täcke

SOV GOTT!

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *