Välja täcke

På den här sidan hittar du handfast information som är bra att ha i åtanke om du ska köpa täcke. Förhoppningsvis kan detta hjälpa dig att välja täcke. Information som vilka olika storlekar, material och typer av isolering du kan hitta. Oavsett om du är varm eller kall om nätterna, sover i en enkel- eller dubbelsäng är detta hjälpsamt när du planerar att köpa täcke.

Vilket täcke ska man välja?

I det här avsnittet kan du läsa om olika faktorer att tänka på när du ska införskaffa nytt täcke i syfte att hitta ett som är så bekvämt som möjligt för dig. Faktorer som storlek, material och isolering.

Storlek på täcke

Din storlek på täcke påverkar både bekvämlighet och hur sängen ser ut när den är bäddad. Standardtäckemått varierar mellan olika länder.

Hur stort är ett vanligt täcke?

Den vanligaste storleken på täcken i Sverige är 150x210 cm. Det ger ett utmärkt täcke till 140-säng.

Hur stort är ett dubbeltäcke?

Dubbeltäcken finns i tre olika storlekar. Från störst till minst är måtten 240x220 cm, 200x220 cm och 200x200 cm.

Allergi

Kvalster trivs utmärkt i sängen. Kvalster är också ett av de vanligaste skälen till allergiska reaktioner. Om du upplever allergiska besvär bör du därför välja ett allergivänligt täcke. Det bästa alternativet för att undvika kvalster i täcke är att välja ett syntettäcke. Du kan också införskaffa så kallade kvalsterskydd för dina täcken, madrass och kuddar. Du kan köpa kvalsterskydd hos Medeca Pharma och är rekommenderat av Astma och Allergiförbundet. Ett annat sätt att minimera kvalster i sovrummet är att ha en god ventilation i sovrummet.

Isolering

Hur väl isolerat ska ditt täcke vara? Det beror på om du typiskt sett blir varm eller kall när du sover. Det svalaste täcket generellt sett är gjort av dun. Dun andas och avlägsnar därför värme väl. Om du blir kall på nätterna kan du istället välja ett täcke i microfiber eller ett syntettäcke eftersom båda dessa har bra isolerande egenskaper.

Få inspiration till en mysig miljö i sovrummet och hur du ska tänka kring sovrumsförvaring för att få till den rätta känslan för att sova gott.

Tyng i täcket

Tyngden i täcket kan även påverka om du kan sova gott eller inte. Vissa människor upplever att de sover bättre när de får lite tyngd över sig med ett så kallat tyngdtäcke.

Vad väger ett täcke?

Beroende på modell kan vikten på ett täcke variera. Ett duntäcke kan väga runt 4–5 kg. Ett relativt nyligt fenomen är tyngdtäcke där de vanligast förekommande vikterna för tyngdtäcken ligger mellan 6–10 kg. Det finns dock tyngdtäcken som väger så lite som 2,5 kg (för barn mellan 6 månader till 3 år) och 5 kg för barn mellan 3–6 år. De tyngsta varianterna av tyngdtäcken väger någonstans runt 20 kg. Tyngdtäcket har perfekt vikt när du känner tyngden men samtidigt kan röra dig obehindrat.

Hur fungerar tyngtäcke?

Ett tyngdtäcke har en lugnande effekt på kroppen i och med att det stimulerar kroppen till att utsöndra oxytocin, ett hormon som gör att du känner dig lugnare. Det sänker också förekomsten av kortisol, ett stresshormon, och höjer sömnhormonet melatonin. Detta är processer som sker naturligt i kroppen, men som tar längre tid om du har sömnsvårigheter. Du kan läsa mer om tyngdtäckets fördelar på Måbra som menar på att ett tyngdtäcke bland annat kan minska oro och ångest samt minska sömnproblem.

Material

Det är täckets fyllning som gör att det känns bekvämt eller inte. Att du väljer ett täcke med rätt fyllning är därför viktigt för att du ska få precis den komfort du söker. Vanliga typer av fyllningar är fiber, dun och microfiber. Det finns även fyllningar som är miljövänliga. Särskilt viktigt är att du väljer en fyllning som inte ger dig några allergiska besvär, till exempel syntettäcke. Här nedan kan du läsa om några av de vanligaste typerna av fyllningar till täcken och deras respektive fördelar.

Fiber Microfiber Dun
  • Ofta billiga
  • Lätta att tvätta
  • Bra för allergiker
  • Många upplever dem som mjuka och mysiga
  • Bra för allergiker
  • Duntäcken ”andas”, leder bort värme och fukt
  • Lång livslängd